Karlastaden – ett Manhattan på Hisingen, varför då?

I Karlastaden på Lindholmen ska tre av stadens högsta hus växa fram, b la Karlatornet som blir Nordens högsta hus. Även på andra håll i staden växer höga hus upp. Varför skapar man en stadsdel med skyskrapor på Hisingen? Vad ska Karlastaden tillföra Göteborg? Varför är det kontroversiellt att bygga på höjden? Vad gör det med en stad när nytt och högt blandas med lägre äldre bebyggelse?

Tid för rättvisa

Unga är särskilt utsatta för otrygghet på dagens arbetsmarknad. Vilka är LOs förslag för att skapa en hållbar arbetsmarknad för fler? LOs ordförande Susanna Gideonsson samtalar med Hilda Andersson, ordförande för SSU i Göteborg om trygga jobb och jämlikhet.

Utmana bilden av åldrande!

Den som är och blir äldre är ingen annan än du och jag. Och vi blir mer olika med åren.

Hur ökar vi förståelse och samhörighet mellan generationer?

Hur tar vi vara på en åldrande befolkning som resurs?

Möt forskare, politiker, Äldreombudsmannen i Göteborg, Åldersvänliga Göteborg, Generationsmöten i centrum och Ungdomsfullmäktige i ett samtal om ålderism och vägen framåt för ett mer inkluderande samhälle.

Så blir unga delaktiga i stadsutvecklingen

Unga är en viktig pusselbit i hur framtidens samhällen utformas men också en förutsättning för att få en återväxt till samhällsbyggnadsbranschen. Genom initiativet Platinans Plantskola har hundratals ungdomar från Biskopsgården varit med och bidragit till stadsutvecklingen i Göteborg.

Mats Landin från Peab, Magnus Tengberg från Vasakronan och Ali Tabrizi för ett samtal om hur branschen behöver engagera sig i dessa frågor, ungas drivkrafter och grundtanken att lokalsamhället måste involveras, för att uppnå en hållbar långsiktighet.

Moderator: Amanda Termén

Lunchmingel om demokrati ihop med Advokatfirman Lindahl och CSR Västsverige

Välkommen att nätverka och äta lunch med oss inför att det gedigna programet för Frihamnsdagarna drar igång. Johanna Lindqvist och Mikael Mellberg från Lindahls finns på plats och berättar om hur de ser på demokrati och advokatkårens roll och ansvar.

Välkommen att anmäla dig för att ta del av maten på lunchen: https://invajo.com/l/E7nmpQMv5w

 

 

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän – Workshop tillsammans med skolelever

Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän har sedan flera år lagt stor vikt vid att skapa goda förutsättningar för barn och unga i vår region. Vi vill att alla barn ska lyckas i livet och ha jämlika uppväxtvillkor. För oss är förebyggande och främjande insatser viktigt för att skapa ett hållbart samhälle för barn och unga. Alla våra satsningar är specifikt utvalda samarbeten som är långsiktiga och anpassade efter lokala förutsättningar.

Barn och unga har rätt till inflytande och delaktighet i processer och beslut som berör dem. Därför vill vi på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän involvera barn och unga i bolagets hållbarhetsarbete! För oss är det viktigt att lyssna på vilka insatser elever vill att vi skall satsa på samt hur vi kan utveckla vår lokala förankring.

När: 25 augusti, kl. 12.00 – 13.30

Var: Paviljong 2

Vad: Workshop för elever: Vad ska Länsförsäkringar satsa på för hållbarhetsaktiviteter?

Deltagare: Elever från Vättnedalsskolan åk 5, Bergsjöskolan åk 7, Frejaskolan åk 9

Vi på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän har bestämt oss – vi ska vara ett hållbart bolag!     

 

Invigning

Invigningstalare på Frihamnsdagarna 2022 är tillförordnad landshövding Lisbeth Schultze. Invigningen bjuder också på poesi med Omar Soueidan samt dansframträdande av Julia Prozner. Båda har tävlat i Angereds Talangjakt. Medverkar gör också Frihamnsdagarnas initiativtagare David Björneloo och Ali Tabrizi.

Varmt välkommen till Frihamnsdagarna 2022!

Platsidentitet – en lösning för ett mer hållbart samhälle

Möt platsutvecklarna Invinn tillsammans med Jahja Zeqiraj, fd toppolitiker i Göteborg, och affärsutvecklare från Atrium Ljungberg som under 15 min diskuterar hur arbetet med platsidentiteter skapar ett mer hållbart samhälle. Och vad är egentligen utmaningen för att lyckas?

Så skapar vi en hållbar stad i samverkan

20 minuters bussfärd från Göteborg pågår arbetet med att skapa en hållbar stad i ett av regionens mesta strategiska lägen. Utvecklingen görs i samverkan mellan Härryda kommun, Landvetter Södra Utveckling och sex exploatörer, men också med forskning och civilsamhälle. Möjligheterna är många men det finns även utmaningar. Målsättningen är att bli föregångare och modell för hur man bygger ansvarsfullt och hållbart med så lite klimatavtryck som möjligt. Amanda von Matern, kommunikations- och marknadsansvarig på Landvetter Södra Utveckling ger en nulägesbild av projekt Landvetter Södra, som väntas ge avtryck även utanför Sveriges gränser.

Hur får vi ett bättre utbildningsutbud för yrkesverksamma?

Företagen skriker efter arbetskraft och kompetensbristen är stor inom vissa områden. Samtidigt jobbar vi allt längre och vi kommer alla att behöva kompetensutveckla oss under vårt yrkesliv. Men det behövs bättre förutsättningar för att individen ska kunna påbörja sin kompetensresa. En viktig pusselbit faller på plats i och med omställningsstudiestödet.

Men hur får vi ett bättre utbildningsutbud för yrkesverksamma? Vad kan politiken göra? Och hur kan vi alla – anställda, arbetsgivare, arbetsmarknadens parter och utbildningsanordnare – hjälpas åt att framtidssäkra kompetensen?

Moderator: Shoreh Zare