De startade Västsveriges Almedalen 

Gratis inträde för allmänheten och öppet för alla slags samhällsfrågor. Det var utgångspunkten när mötesplatsen Frihamnsdagarna skapades 2021. Sedan dess har hundratals organisationer och tusentals människor deltagit på evenemanget. I år är temat Be the change.

Besökare på väg in 2023.


Initiativtagarna Ali Tabrizi och David Björneloo har vuxit upp tillsammans på Hisingen i Göteborg. Idén om att skapa en ny mötesplats föddes under pandemin. I media kunde de följa när Capitolium stormades av Trump-supportrar.

– Det som hände i USA kunde ske eftersom människor saknade tillit och stod långt ifrån varandra. Därför ville vi göra något som kunde få människor att mötas över gränser här hemma. Det blev ännu viktigare under pandemin då klyftorna växte, säger Ali Tabrizi.

Lösningen blev Frihamnsdagarna. Idén om ett nytt evenemang lanserades genom en debattartikel i Göteborgs-Posten. Satsningen fick snabbt stort gehör bland. Svenskt Näringsliv, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och en lång rad företag, föreningar och organisationer anslöt sig.

– Många vanliga människor hörde av sig. Vi formade arbetsgrupper och många av de människor som engagerade sig i starten finns fortfarande kvar. Utan dem hade vi inte fått någon demokratisk mötesplats. Och utan engagerade företag som Skanska, Riksbyggen och Länsförsäkringar som valt att bli partners skulle det inte heller bli något evenemang. Vi har inte fått uppdraget från någon men har hela tiden strävat efter att samskapa med andra, berättar Ali Tabrizi.

Frihamnsdagarna 2023 på Bananpiren i Göteborg.
Volontärer efter avslutat evenemang 2023.

Erfarenheter från Almedalen visade vägen
När David Björneloo och Ali Tabrizi skissade upp hur Frihamnsdagarna skulle kunna genomföras stötte de på ett metodstöd från Nordiska Ministerrådet. Stödet är en guide för städer som vill stärka demokratin genom att skapa nya mötesplatser. Bakom materialet finns flera stora demokratiska festivaler, bland annat Almedalen, Folkemødet i Danmark och Arendalsuka i Norge. 

– Det blev viktig inspiration för oss. Vi har följt de grundläggande principerna. Gratis inträde för allmänheten gör mötesplatsen demokratisk. Vem som helst får skapa programpunkter så länge det rör sig om samhällsfrågor. Det är också demokratiskt eftersom ordet är fritt, säger David Björneloo.

Målet med Frihamnsdagarna är bli en positiv förändringskraft som ökar takten mot ett hållbart samhälle. Vägen dit är genom att få människor att mötas i samtal över gränser och därmed stärka demokratin. 

– Det finns många mässor. Men inte så många där man kan mötas över branschgränser. Det är en styrka att Frihamnsdagarna har kommersiella företag som vill samtala om samhällsfrågor, sida vid sida med forskare, föreningar och politiker. Alla perspektiv behövs! Själva samtalen behöver inte handla om demokrati utan vilken samhällsfråga som helst. Det är metoden som är demokratisk, att ha samtal som är öppna för allmänheten, berättar David Björneloo.

Ett växande intresse
Festivalens andra år genomfördes bara några veckor innan valdagen. När Moderaternas Ulf Kristersson och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talade fick entrén stänga då det var fullt på området. Det gav uppmärksamhet att flera partiledare valde att delta på Frihamnsdagarna.

Ulf Kristerssons tal lockade många besökare 2022.
Alexandra Pascalidou och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på scen 2022.
Annie Lööf i intervju med Sveriges Radio på Frihamnsdagarna 2022.

– Vi hade drygt 12 000 fysiska besökare både andra och tredje året. Att etablera en helt ny mötesplats har varit en härlig och viktig utmaning. Det är upp till alla föreningar, företag och organisationer att engagera sig. Anmälan är öppen och alla som vill kan delta och starta samtal, precis som i Almedalen. En skillnad mot Visby är att Frihamnsdagarnas besökare kommer från Göteborg och Västsverige, säger Ali Tabrizi.

Programmet på Frihamnsdagarna skapas alltså av alla som vill delta på evenemanget. Alla föreningar, företag och organisationer som vill delta kan antingen boka en scentid eller en utställarplats. Det enda kravet är att de seminarier, debatter eller samtal som lyfts på scenerna har samhällsrelevans. 

– Vi styr inte innehållet. Det är upp till alla som vill delta. Under de första åren kan vi konstatera att det ofta är samma ämnen som det skrivs om i media som lyfts på Frihamnsdagarna av alla arrangörer. Det handlar om klimatet, stadsutveckling, skolan, gängkriminalitet, försvaret, vård, mobilitet, arbetsmarknad och en massa andra ämnen. Vi hoppas på mångfald även i år, både bland besökare och bland ämnena i programmet, säger David Björneloo.

Evenemanget har också utvecklats under de första tre åren. Nu finns möjlighet att handla second hand, pröva olika aktiviteter, äta från olika food trucks, ta ett glas vin och lyssna på konserter.

Speakers corner 2023.
Debatt inne i Kajskjul 105.
Talare Frihamnsdagarna 2023.
Seminarium på tältscen.

Motstånd och kritik 
Satsningen har också stött på motstånd. Förra året fick Frihamnsdagarna kritik från enskilda politiker och opinionsbildare som kallade satsningen för ett ”jippo”.

– Under en period spreds en del missförstånd och rykten om oss och evenemanget. Det blev uppenbart för oss att det finns krafter i samhället som aktivt vill motverka demokratiska mötesplatser, som hellre splittrar än enar. Vi vill att fler röster ska bli hörda och det är tyvärr inte så förvånande att en del vill motarbeta det. Samtidigt lärde vi oss att vi behöver vara ännu tydligare i vår information. Vi har också en auktoriserad revisor och tydliga stadgar som ramar in vårt uppdrag, säger Ali Tabrizi.

Förra årets genomförande påverkades dock inte nämnvärt av kritiken. Evenemanget blev större än någonsin och slog publikrekord. 

Evenemanget bygger på engagemang 
Frihamnsdagarna drivs av en förening. Det står inskrivet i stadgarna att föreningen inte får ta ut någon vinst. Även om de allra flesta arbetar ideellt med mötesplatsen så är ett stort evenemang som är gratis för allmänheten dyrt att få ihop. 

– För att få ihop ekonomin krävs engagemang från stora samhällsaktörer. Vår modell är partnerskap. Som partner kräver vi att organisationen är aktiv på plats under Frihamnsdagarna. Målet är ju att skapa samtal mellan människor. Dessutom ger partnerskapen ett visst överskott som bland annat används till att upplåta gratisplatser till ideella föreningar, berättar David Björneloo.

Be the change temat 2024
Arbetet pågår nu för fullt med att planera den fjärde upplagan av Frihamnsdagarna. Mötesplatsen har på kort tid vuxit till en av de största i Sverige. I år är temat ”Be the change”.

– När vi startade för tre år sen ville vi bidra till en positiv förändring i samhället. Därför känns årets tema lite extra viktigt. If you want change – be the change! Det är ju lite så vi själva försökt göra. Nu hoppas vi att många föreningar, företag och organisationer ska vilja delta. Frihamnsdagarna är en mötesplats och den blir så bra som alla medverkande gör den till, säger Ali Tabrizi.

Frihamnsdagarna genomförs på Bananpiren på Hisingen i Göteborg den 29-31 augusti 2024. 

Ali Tabrizi och David Björneloo.

Fotografer till bilderna på sidan är Tommy Winterskiöld, Ola Kjelbye och Carl Eneroth.