Frågor och svar

Nedan hittar du frågor och svar som vänder sig till dig som besökare av Frihamnsdagarna.

Vilka är öppettiderna?

Öppettider torsdag 31 augusti
09.00-16.00 Scenprogram, aktiviteter och utställare (entrén öppnar 08.30)
16.00-19.00 Frihamnskvällar på en del av Bananpiren

Öppettider fredag 1 september
09.00-16.00 Scenprogram, aktiviteter och utställare (entrén öppnar 08.30)
16.00-19.00 Frihamnskvällar på en del av Bananpiren

Öppettider lördag 2 september
12.00-16.00 Scenprogram, aktiviteter och utställare (entrén öppnar 11.30)

Vad kostar det?
Frihamnsdagarna är gratis att besöka och du kan inte boka plats på förhand. Det är öppet för alla.

Hur tar jag mig dit?
GÅNG, CYKEL, ELSPARKCYKEL. Bananpiren ligger precis bredvid nya Hisingsbron. Det finns bevakad cykelparkering intill entrén till evenemangsområdet.

SPÅRVAGN. Hållplats Frihamnen. 800 meters promenad. OBS! Hållplatsen saknar tillgänglighetsanpassning. Så rullstolar kan inte ta sig upp från hållplatsen. 

BUSS. Hållplats Frihamnsporten. 700 meters promenad.

TÅG. Centralstationen. Promenad rakt över Hisingsbron. 

BÅT. Båt 287 kommer att köras mellan Stenpiren och Frihamnen under evenemanget. Färjeläget vid Bananpiren heter Frihamnspiren och turerna är sökbara i Västtrafiks app ToGo. Båten trafikerar under Frihamnsdagarnas öppettider plus en halvtimme före och efter. Färjan är kostnadsfri. Tidtabell hittar du här.

BIL. Det tillskapas inte några nya eller tillfälliga bil-parkeringar för evenemanget. Befintliga parkeringar i området gäller. Enklast är att cykla eller gå.

Är Frihamnsdagarna en del av Göteborgs 400-årsjubileum?
Ja, Frihamnsdagarna är ett av många initiativ som firar Göteborg 400 år. Frihamnsdagarna är också en del av Finalhelgen som avslutar stadens firande i sommar.

Det står gratis inträde och först till kvarn. Kan det bli fullt?
Området är stort och vi tror inte att det kommer bli fullt. Om det sker tillämpas kösystem. Vid respektive scen finns ett begränsat antal platser. Planera ditt besök och var på plats i tid för de programpunkter du är intresserad av.

Hur är säkerheten på Frihamnsdagarna?
När du kommer till Bananpiren behöver du gå igenom en säkerhetskontroll vid entrén. Det är inte tillåtet att ha med sig alkohol eller farliga föremål. Det kan uppstå köbildning och därför ber vi dig som besökare att komma i god tid. Frihamnsdagarna är en trygg plats och arbetet runt evenemanget följer en säkerhetsplan. Det finns ordningsvakter och personal på området.

De allmänna rekommendationer som finns i samhället idag är att vi ska leva som vanligt men att det är bra att vara mer vaksam. Det gäller även på Frihamnsdagarna. Tillsammans med arrangörer, utställare och partners ska vi skapa en trygg miljö där många röster blir hörda.

Får jag ta med egen mat och dryck?
Ja, det går bra. Däremot får du inte ta med alkohol. Rökning är inte heller tillåtet på området. Det finns flera foodtrucks inne på området!

Är området lämpligt för rörelsehindrade?
Ytan i sig är platt, av asfalt och utan trappor. Scenområdena har inte några kanter som besökarna behöver ta sig över. Om du har specifika behov eller frågor, maila gärna info@frihamnsdagarna.se.

Kan vi besöka Frihamnsdagarna med vår skolklass?
Ja, ni är välkomna. Kommer ni många vid en viss tidpunkt eller har specifika behov får ni gärna meddela oss innan på info@frihamnsdagarna.se. Läs mer här.

Kommer det att filmas och fotograferas?
Ja, det kommer finnas fotografer på plats för att fotografera och filma talare och medverkande. Som besökare kan du också komma att bli fotograferad eller filmad. Vissa programpunkter kommer att live-streamas. Det kommer att tas publikbilder under evenemanget.

Finns det några krav på arrangörer?
Ja, för att delta på Frihamnsdagarna ska ämnet eller ämnena som tas upp vara samhällsfrågor och inte ha ett kommersiellt syfte. Vidare måste alla arrangörer aktivt ta ställning till Frihamnsdagarnas hörnstenar samt erkänna alla människors lika rätt och värde. Hörnstenarna är: 1) att stärka demokratin; 2) att ge människor och de organisationer de representerar möjlighet att mötas och samtala över traditionella gränser; 3) bidra till att lösa samhällets utmaningar och skapa varaktiga förändringar; 4) öka alla dimensioner av hållbarhet.

Vem är arrangören bakom Frihamnsdagarna?
Frihamnsdagarna har startades av en grupp göteborgare som upplevde att det saknats en mötesplats där människor och organisationer kan mötas över gränser i samtal om olika samhällsfrågor. Från och med 2022 är Frihamnsdagarna Ekonomisk Förening huvudarrangör och genomför evenemanget i samarbete med en lång rad partners. Frihamnsdagarna ekonomisk förening är en samhällsnyttig och partipolitiskt och religiöst obunden förening. Föreningen har inget vinstsyfte och därför återinvesteras allt eventuellt överskott in i verksamheten igen för att möjliggöra evenemanget även nästkommande år.

Vem har bestämt hur programmet ser ut?
Frihamnsdagarna är en öppen arena för fria samtal. Alla föreningar, företag, organisationer och nätverk är välkomna att delta. Det sker via anmälan här på webbplatsen. Alla som deltar har själva valt att de vill vara med och vad de ska lyfta för samhällsfrågor.

Vilka organisationer finns på plats som utställare?
Här finns en lista på de organisationer du kommer att kunna prata med på plats.

Finns det en återsamlingsplats om något skulle inträffa?
Ja, den är placerad på den asfaltsplanen vid entrén utanför evenemangsområdet.

Kan jag som privatperson engagera mig i föreningen eller under evenemanget?
Ja! Du är varmt välkommen att delta som volontär och då kan du också bli medlem i föreningen.