Vanliga frågor för besökare

Nedan hittar du frågor och svar som vänder sig till dig som besökare av Frihamnsdagarna.

Vilka är öppettiderna?

Öppettider torsdag 25 augusti kl 11.30-18.30
Scenprogrammet börjar kl 12.

Öppettider fredag 26 augusti kl 08.30-18.
Scenprogrammet börjar kl 09.

Öppettider lördag 27 augusti kl 10.30-18.
Scenprogrammet börjar kl 11.

Hur ser området ut?

Vad kostar det?
Frihamnsdagarna är gratis att besöka, både fysiskt på Bananpiren och digitalt via stream.

Hur tar jag mig dit?
GÅNG, CYKEL, ELSPARKCYKEL. Bananpiren ligger precis bredvid nya Hisingsbron. Det finns bevakad cykelparkering intill entrén till evenemangsområdet.

SPÅRVAGN. Hållplats Frihamnen. 800 meters promenad. OBS! Hållplatsen saknar tillgänglighetsanpassning. Så rullstolar kan inte ta sig upp från hållplatsen. 

BUSS. Hållplats Frihamnsporten. 700 meters promenad.

TÅG. Centralstationen. Cirka 2 kilometers promenad rakt över Hisingsbron. 

BÅT. Älvsnabben kommer att köras mellan Stenpiren och Bananpiren under evenemanget. Färjeläget vid Bananpiren heter Frihamnspiren och är sökbar i Västtrafiks app ToGo. Båten trafikerar under Frihamnsdagarnas öppettider plus en halvtimme före och efter. Färjan är kostnadsfri.

BIL. Det tillskapas inte några nya eller tillfälliga bil-parkeringar för evenemanget. Befintliga parkeringar i området gäller. Enklast är att cykla eller gå.

Det står gratis inträde och först till kvarn. Kan det bli fullt?
Ja, det kan bli fullt på området. I så fall tillämpas kösystem. Även vid respektive scen är det begränsat antal platser. Det går inte att förboka plats. Här på Frihamnsdagarnas webbplats kommer vi rapportera löpande om det är fullt och kö. Så titta gärna in på webben innan du åker hemifrån.

Får jag ta med egen mat och dryck?
Ja, däremot är alkohol och rökning inte tillåtet på området. Det finns flera foodtrucks inne på området!

Är området lämpligt för rörelsehindrade?
Ytan i sig är platt, av asfalt och utan trappor. Scenområdena har inte några kanter som besökarna behöver ta sig över. Om du har specifika behov eller frågor, maila gärna info@frihamnsdagarna.se.

Kan vi besöka Frihamnsdagarna med vår skolklass?
Ja, ni är välkomna. Kommer ni många vid en viss tidpunkt eller har specifika behov får ni gärna meddela oss innan på info@frihamnsdagarna.se. Läs mer här.

Kommer det att filmas och fotograferas?
Ja, det kommer finnas fotografer på plats för att fotografera och filma talare och medverkande. Som besökare kan du också komma att bli fotograferad eller filmad. Större delen av programmet live-streamas. Det kommer att tas publikbilder under evenemanget.

Finns det några krav på arrangörer?
Ja, för att delta på Frihamnsdagarna ska ämnet eller ämnena som tas upp vara samhällsfrågor och inte ha ett kommersiellt syfte. Vidare måste alla arrangörer aktivt ta ställning till Frihamnsdagarnas hörnstenar samt erkänna alla människors lika rätt och värde. Hörnstenarna är: 1) att stärka demokratin; 2) att ge människor och de organisationer de representerar möjlighet att mötas och samtala över traditionella gränser; 3) bidra till att lösa samhällets utmaningar och skapa varaktiga förändringar; 4) öka alla dimensioner av hållbarhet.

Vem är arrangören bakom Frihamnsdagarna?
Frihamnsdagarna startades av en grupp göteborgare som tillsammans med en rad partners, bland annat Göteborgs Stad och Västra Götalandsregionen, genomförde evenemanget 2021 för första gången. Huvudarrangör första året var föreningen Village Impact Fund. Från och med 2022 är Frihamnsdagarna Ekonomisk Förening arrangör tillsammans med Village Impact Fund. Båda föreningarna är samhällsnyttiga och icke-vinstdrivande föreningar som är partipolitiskt och religiöst obundna.

Vem har bestämt hur programmet ser ut?
Frihamnsdagarna är en öppen arena för fria samtal. Vem som helst kunde därför under våren anmäla sig. Alla som deltar har själva valt att de vill vara med och vad de ska lyfta för samhällsfrågor.

Finns det en återsamlingsplats om något skulle inträffa?
Ja, den är placerad på den asfaltsplanen vid entrén utanför evenemangsområdet.