Help Ukraine Gothenburg

”Help Ukraine in Gothenburg” – känt som ”HUG” – är en hjälporganisation med en osviklig passion för att göra skillnad. Grundad som reaktion på Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022, är HUG nu en kraft att räkna med i Göteborg, stärkt av medmänsklighet och samhörighet, och med stöd från stadens invånare.

HUG är mer än en organisation – vi är en gemenskap som förenas för att ge stöd åt dem som behöver det mest. Grundat av ukrainare i Sverige, är vår vision en värld där rättvisa och hållbarhet står i centrum . Vi strävar efter att skapa möjligheter för människor på flykt att inte bara överleva, utan att trivas och integreras som aktiva samhällsmedlemmar.

Fred, global rättvisa och solidaritet är mer än bara ord för oss – de är kärnan i vårt arbete. Vi tror på att övervinna konstgjorda gränser, oavsett om de är nationella, kulturella, sociala eller ekonomiska. HUG arbetar med att forma en värld där alla individers potential kan växa, oberoende av deras ursprung eller bakgrund.

 

Svenska Freds Göteborg (56)

Plats 56

Chalmers – Vi hjälper dig med matten! (57)

Plats 57

Kom till vårt tält och testa på att lösa några mattekluringar – vi utlovar AHA-upplevelser!

Passa även på att prata med oss om mentorskap och coachning där unga hjälper unga att utvecklas inom matematiken. Chalmers och Intize erbjuder gratis stöd i matematik för grundskolan och gymnasiet under läsåret.

Kanske arbetar du med ett liknande initiativ? Hör av dig – tillsammans kan vi nå fler!

https://www.intize.org/

https://www.mattecoach.se

 

Chalmers deltar också i scenprogrammet:

AI – slutet på världen vi känner till?
Torsdag, 15:00–15:40, Frigga (Kajskjul)

Kan vi minska segregationen i Göteborg genom andra sätt att bygga och planera?
Torsdag, 13:00–13:40, Framtid (paviljong)

Återbruk Hej & Tack (42)

Plats 42 (lördag 2 september)

Återbruk_hej_tack har funnits sedan hösten 2017 på Tusenårsgatan i Kortedala. Verksamheten som är politiskt och religiöst obunden drivs av boende, pensionärer och andra daglediga som bor i området.

Verksamheten består av matsvinn och är en del av solidariskt kylskåp, byte av kläder, prylar, böcker, hemtextil, porslin och husgeråd.

Syftet främja ekonomisk och social hållbarhet i närområdet.

På plats under Frihamnsdagarna kommer vi att berätta om vår verksamhet för besökare och ta med prylar och kläder för att dela ut. Syftet med vårt deltagandet är att sprida informationen om hur viktigt det är att civilsamhället får ta plats på de olika villkor som erbjuds. Samtidigt vill vi bjuda in till samtal och samla erfarenhet och kunskap.

White Arkitekter (36)

White Arkitekter har varit en del av Göteborgs stadsutveckling ända sedan kontoret startade på Magasinsgatan för över 70 år sedan. För tredje året i rad bjuder nu White in till ett dynamiskt och utforskande samtalstorg – en mötesplats som låter besökarna på Frihamnsdagarna delta i diskussionen om stadens utveckling.

Här kan man både samtala om den hållbara stadsutvecklingen, men också utforska den i praktiken. Tidigare år har besökarna spikat fast sina visioner i en karta över Göteborg och hängt upp önskemål om stadens utveckling i ett framtidsträd. Även i år ligger fokus på framtidens stad, men med inspiration från historien. Till Samtalstorget 2023 tar White med sig ett av framtidens viktigaste byggmaterial – lera. Ett nygammalt material som kan spela en stor roll i resurssnåla byggprojekt framöver. Nyfiken? Välkommen till Samtalstorget för att testa att labba med lera.

Under Frihamnsdagarna bjuder White in till flertalet intressanta seminarier med fokus på stadens utveckling och arkitektur. Dessutom bjuds Frihamnsdagarnas besökare till Whites samtalstorg under hela festivalen. Här finns Whites experter på plats under dagarna för att samtala med besökarna – och utforska lerans potential tillsammans. Välkomna förbi!

Accelerating Green Transition / Så kan vi accelerera den gröna omställningen

Stadens identitet och attraktivitet – vilken stad vill vi ha?

Lera – det bortglömda byggmaterialet!

Vad är värdeskapande tidlös design – och hur blir den till?

 

Internationella Kvinnoförbundet för fred och Frihet, Göteborgs FN-förening och Svenska Kvinnors Vänsterförbund (92)

Plats 92

Organisationer för fred och mänskliga rättigheter. Engagemang för FNs milleniemål.

Göteborgs FN-förening är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som är knuten till Svenska FN-förbundet. Vi arbetar med att föra samman individer och organisationer i ett gemensamt arbete för en bättre värld och för ett starkare och bättre Förenta Nationerna. Våra sakområde vilar på FN:s tre pelare:

– Fred, säkerhet och nedrustning
– Mänskliga rättigheter och demokrati
– Hållbar utveckling och Agenda 2030

Vårt syfte med ett deltagande under Frihamnsdagarna är att sprida våra sakområden och vårt budskap. Det är en möjlighet för Göteborgs FN-förening att synas mer i samhället, vilket är föreningens budord under kommande höst. Vi vill uppmärksamma våra medmänniskor om att ett globalt engagemang för freds- och klimatfrågor finns i vårt samhälle. I den vi tid vi lever i nu så behövs vi mer än någonsin. Under Frihamnsdagarna så kan vi informera människor om att de inte är ensamma i sitt engagemang för en bättre värld. Vi behöver bredda vårt deltagande och samarbete, samt visa att vi finns!

Svenska Kvinnors Vänsterförbund är en gammal kvinnoorganisation som verkat sedan 1914 ”Mot krigspsykos, för demokrati och kvinnors likställighet” som det hette då. Det gäller än idag.

– Krig är ett primitivt sätt att lösa konflikter på. Vi vill se mycket mer satsning på nedrustning, inte minsta av kärnvapen och förhandlingslösningar på svåra motsättningar. Fred på vår jord!

-Vii vill se engagerade medborgare som är aktiva i att bygga vårt samhälle solidariskt, kvinnor i samma utsträckning som män. Demokrati värd namnet!

– Allt för många Kvinnor har än idag sämre löner och pensioner än män och tar ett större ansvar för utbildning, vård och omsorg. Mäns våld mot kvinnor minskar inte. Jämställdhet och jämlikhet!

Sedan 1914 har vi blivit mycket mer medvetna om behovet av ett resursbevarande samhälle med ansvar för kommande generationer. Ta klimat hotet på allvar!

Allt detta vill vi prata om med besökare på Frihamnsdagarna och visa att vi är många som tror att en bättre värld är möjlig!

Folkrörelsen Nej till EU (41)

Plats 41

Information / demokratiskt EU-motstånd

Mentor Sverige (34)

Plats 34

Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar med mentorskap för ungdomar. I våra program skapar vi möten som stärker, inspirerar och engagerar. Vi har stöttat många på vägen och vårt arbete visar att vi tillsammans med våra engagerade volontärer, skolor, ambassadörer och våra partnerföretag ger ungdomar en tro på framtiden, där drömmar inte bara väcks, utan också blir verklighet.

Kom förbi oss för att veta mer, engagera dig eller vara med i vår utlottning med fina priser, välkomna!

www.mentor.se

 

Ekobanken medlemsbank (31)

Plats 31

Ekobanken är en transparent och hållbar bank och hos oss vet du vad dina pengar gör när de är på banken. Men vi är mer än en bank. Vi är en medlemsbank och vårt uppdrag är att tillsammans med pengars hjälp arbeta för en hållbar framtid.

Support Group Network (43)

Plats 43

Social inkludering och demokrati.

Support Group Network är en migrantledd organisation som initierats av flyktingar för att stödja flyktingar på alla nivåer med särskilt fokus på arbets- och social integration, stärkande av näringslivet, interkulturalitet och högre utbildning.

Vi designar och implementerar initiativ som bidrar till bättre integrations- och inkluderingsprogram genom att erbjuda behovsbaserade, meningsfulla projekt baserade på empowerment, självorganisering och strategiskt företagande.

Uppmuntra flyktingar och tredjelandsmedborgare till egna initiativ inom en mängd områden: (social, kulturell, utbildning, hälsovård, företagande) och samla opinion på alla nivåer. Organisationen är demokratisk uppbyggd och oberoende av politiska, nationella och religiösa partier.

Läs mer om SGN på www.supportgroup.se