Röda Korsets ungdomsförbund (252)
Plats 252
Organisationen där unga bestämmer
Kom och träffa Röda Korsets ungdomsförbund på Frihamnsdagarna. Vi är en medlemsstyrd organisation med ca 7000 medlemmar. Vi har runt 1000 aktiva frivilliga som varje år serverar frukostar, hjälper till med läxor och chattar med unga som behöver någon att prata med!
Vi har gratis verksamheter för barn och unga över hela landet, både fysiskt och digitalt. Vårt största fokus är att du som ung ska ha en trygg vardag, där dina rättigheter tas tillvara. Hos oss är du välkommen oavsett vem du är, både som volontär och deltagare i våra olika verksamheter.
Som organisation kämpar vi för humanitet och medmänsklighet varje dag. Vi engagerar barn och unga, skapar respekt för människovärdet, förhindrar och lindrar mänskligt lidande och ökar förståelsen människor emellan. För oss är det viktigt att ungas röster blir hörda! Vi är en del av den internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen som finns i 191 länder och är ett av världens största humanitära nätverk.
DreamCenter Göteborg (376)
Plats 376
När du besöker oss:
Berättar vi om hur vi varje vecka möter människor som med tacksamhet får ta emot en matkasse för att få ihop sin vardag
Hur en gratis lunch kan leda till gemenskap istället för ensamhet
att vi längtar efter att unga människor får något meningsfullt att göra på vår fritidsgård
Att det finns nytvättade fräscha kläder i vår secondhandbutik
Vi välkomnar dig även att besöka oss på Herkulesgatan 28, Kville
Integrationsnätverk Göteborg (338)
Plats 338
En mötesplats för nya göteborgare
Vi arbetar för bättre integration och gemenskap mellan människor i Göteborg. Hos oss finns möjligheter för nyanlända eller nyligen etablerade invandrare att möta svenskar med olika bakgrund.
Med diskussioner och samtal, information och utbildning vill vi öka förståelsen för hur det svenska samhället fungerar och väcka lust att aktivt delta i det. Vi har fyra teman för vår verksamhet: språket, samhällsorientering, den egna hälsan och en aktiv fritid.
Integrationsnätverk Göteborg är en ideell, politisk och religiöst obunden förening. Våra medlemmar och besökare kommer från mer än 20 nationer och talar ett tiotal olika språk, som kurdiska, somaliska, svenska, arabiska, ukrainska, engelska, eritreanska och persiska. Verksamheten finansieras med bidrag från olika samverkansparter.
Vår lokal på Vårvindsgatan 20 är hjärtat i vår verksamhet och fungerar som mötesplats för våra medlemmar. Föreningen har öppet dagligen från måndagar till fredagar.
Framtidsbara staden (320-322)
Plats 320-322
Göteborgs Stad – förvaltningen för demokrati och medborgarservice
Vem bryr sig om unga i Göteborg?
Framtidsbara staden är mötesplatsen där vi pratar om hur Göteborg kan vara bästa staden för och med dig som är ung. Ta del av spännande seminarier och delta i samtal om hur vi tillsammans formar framtidens Göteborg, med särskilt fokus på unga och temat “Vem bryr sig?”.
Vi pratar om allt ifrån delaktighet och inflytande, trygghet och hälsa till jobb, bostad och utanförskap, och andra frågor som unga bär på.
Dagarna fylls av intressanta samtal och möten av och med de som har makten i sociala medier, forskare, engagerade medborgare och många fler.
”Unga påverkar” live-poddar och representanter från Ungdomsfullmäktige och stadens politiker är på plats.
Svara gärna på enkäten: Hur kan Göteborg bli en bättre stad för unga?
Program:
Torsdag 29 augusti
»10.20-11: Framtiden – vem bryr sig? Vilken stad vill unga ha? Vi utgår från ungas behov, trender i omvärlden och visionen om en hållbar stad. Seminariet kombineras med en workshop. Efter workshopen fortsätter samtalet och byggandet av framtids-staden i utställarytan Framtidsbara staden.
»11.20-12: Demokratin – vem bryr sig? Vad säger SOM-undersökningarna och forskarna om ungas syn på demokratin i Göteborg? Och hur såg valdeltagandet ut bland unga i EU-valet? Med Björn Rönnerstrand, SOM-institutet, Göteborgs universitet och Aldina Mehmedovic, demokrati och medborgarservice Göteborgs Stad. Samtalet om demokratin i Göteborg fortsätter i utställarytan Framtidsbara staden och i efterföljande poddsamtal hos Unga påverkar.
»13-14 och 15-18: Lite våld gör också ont Arbetar du våldspreventivt på din skola, mötesplats eller annan verksamhet där du möter barn och unga? Spelet ”Lite våld gör också ont” har tagits fram av Socialförvaltningarna Nordost och Sydväst i Göteborgs Stad med stöd av Kompetenscentrum främjande och förebyggande som ett stöd för att tala om våld och hur man kan ingripa innan, under och efter våld.
»13.20-14: Hållbar konsumtion – vem bryr sig? Köper Greta-generationen second hand för klimatets skull eller är det en modetrend som snart försvinner? Seminarium och panelsamtal med experter och gymnasieungdomar om ungas syn på hållbar konsumtion. Arrangeras av Fairtrade City Göteborg, BRG och CSR Västsverige.
Fredag 30 augusti
»11-13: Delaktighet för unga – hur då? Hur vill du som är ung vara delaktig och få inflytande i Göteborg? Vi pratar med experter om metoder som ger göteborgarna mer inflytande och delaktighet i kommunens beslut. Vilken roll och möjlighet skapas för unga i metoder som medborgarbudget, medborgarråd och liknande? Och hur gör de sig hörda på eget initiativ?
»13-17: Gör skillnad för en jämlik skola! Möt representanter från Grundskoleförvaltningen för samtal om nödvändiga förutsättningar för skolor i utsatta områden och om skolan som arena för mer än lärande. Kl. 15:20-16:00 på scen Ingrid utforskar vi hur verkligheten ser ut och vad vi gör för att alla barn och unga ska få en bra skolgång, som förvaltning och tillsammans med andra. Samtal i Framtidsbara staden hela eftermiddagen.
»14-15: Ingen ska diskrimineras i Göteborg! Dialog kring goda exempel på arbete för att undanröja hinder för diskriminering och tillgängliggöra stöd, service och tjänster för alla. Vi ger exempel från Regnbågshuset, Romano Center i Väst och Teckenspråksforum på hur Göteborgs Stad har arbetat för att stärka rätten till arbete, språk och kultur.
»15-16.40: Varför gråter draken? samt Barnrättskonventionen – vem bryr sig? Hur gör vi vår våra yngsta invånare behov och röster synliggjorda och hörda – både i direkt barnverksamhet, men även i alla andra sammanhang? På scen Dawit kl. 16-16.40 ser vi Alfons Åbergs kulturhus presentera hur de använt scenkonst som metod för arbete med barnrättsplan och mänskliga rättigheter i förskolan. Vi får också ta del av Ungdomsfullmäktiges arbete att förankra barnrättsplanen i Göteborgs Stads verksamheter.
»16.40-17.20: Leken som metod Kom och lek med oss! Detta pass är en direkt förlängning av föregående samtal om lekfullhet som ett viktigt och förbisett verktyg för att skapa förutsättningar för en mängd andra förhållningssätt. Passet leds av initiativet Samskapa.
Lördag 31 augusti
»12-13: Medborgarbudget för unga Under våren har Göteborgs Stads första medborgarbudget för unga anordnats av Ungdomsfullmäktige. Idag är sista chansen att rösta på de förslag som kommit in. Rösta på förslagen och diskutera hur metoden medborgarbudget kan vara ett sätt att ge unga mer inflytande i viktiga frågor.
13.00–13.40: Mäktigast på sociala medier – vem bryr sig? Vem lyssnar folk på i vår stad? Vad är makt idag? Och vem bryr sig? Presentation av rapporten Maktbarometern Göteborg med Johannes Gustavsson från Medieakademin och efterföljande samtal med två av listans mäktigaste: Adam Larson (@adamlrsn) och Matilda Karlsson (@homelifewithdiana).
»13.40-14.20: Hur stoppar vi desinformation? En grogrund för desinformation är bristande tillit. När felaktig information redan fått fäste rasar förtroendet. Så hur skapar vi motståndskraft mot desinformation och fake news?
»14.20-15 Escape room – Tyngden av tonåren En workshop som tagits fram av ungdomar i arbetet med Demokratidagen 2023 i sydvästra Göteborg. Workshopen genomförs som ett escape room och handlar om normer, våld och diskriminering.
»15-16: Medskick – unga röster Kom till Omställningslabbet utanför entrén för summering av samtal, synpunkter och reflektioner från unga i dialog med förtroendevalda. På plats finns representanter från Östra Göteborgs Ungdomsråd, Ungdomsfullmäktige och ungdomar från andra verksamheter.
Inner Development Goals ”Inre utveckling för hållbarhet” (370)
Plats 370
Vi står inför en avgörande tid för vår planet, och denna gång är din chans att verkligen göra skillnad.
Bli en del av lösningen och hjälp till att forma framtiden genom banbrytande metoder för hållbarhet.
Vi introducerar konceptet med inre utveckling som ett verktyg för hållbara förändringar, ett område som växer fram i spetsen av dagens hållbarhetsdiskussioner.
Besök vår monter och låt oss tillsammans utforska hur du kan tillämpa dessa metoder i ditt företag eller din organisation för att inte bara förändra dig själv utan också världen omkring dig.
Tillsammans formar vi framtiden inifrån. Vi är pionjärer i denna rörelse, och din roll är avgörande.
Varmt välkommen att bli en del av denna spännande resa!
Plats 368
Vi är Sveriges viktigaste tidning och Sveriges största armkroksrörelse för social hållbarhet.
Plats 356
KISAM-Världens ungdomar är en ideell förening verksam på främst särskilt utsatta platser i Östergötland. En röst för förändring FÖR och MED ungdomar! Prata MED oss INTE OM oss!
Vi är ungdomar som har vår bakgrund från olika delar av världen, men bor i Sverige. Vivill vara en röst för att påverka, visa en annan bild av oss och förändra för att det ska mer rättvist i samhället, att fler unga ska få möjlighet till studier, jobb och positiva livsval. KISAM-Världens ungdomar är en del av Världens mammor.
Vår vision är att;
- Fler ungas röster ska höras och deras kunskaper ska bättre tas tillvara.
- Att unga ska få redskap till att kunna vara en aktiv del i samhället, känna egenmakt och påverka sin framtid.
- Ett led i arbetet är att fler unga ska klara skolan och ha en meningsfull fritid.
- Att KISAM-Världens ungdomar är en arena för samtal och lösningsinriktat arbete för ett mer demokratiskt, jämlikt och inkluderande samhälle.
Vi arbetar ur ett helhetsperspektiv med engagemang genom aktivt deltagande och med lärande genom görande och upplevelser. Genom empowerement uppmuntrar vi varandra till att våga.
Vi arbetar med gemenskap och med att skapa framtidshopp, där var och en av oss har ett viktigt uppdrag att fylla. TILLSAMMANS blir vi en kraft att räkna med! www.varldensungdomar.se
Plats 340
Vi tror på den inneboende kraften hos unga människor. Därför arbetar vi med att skapa unga förebilder genom ledarkspasutbildningar, trygga mötesplatser och tillgång till positiva nätverk. Kom och träffa oss på Frihamnsdagarna!
På lördagen kl 12:40-13:00 kommer vi att presentera vår rapport ”Maktens syn på unga”på ungdomsscenen Teddy. En sammanställning på hur Sveriges riksdagspartier pratar om unga i sina motioner.
Giving People är en hjälporganisation som förmedlar akut hjälp i form av mat och andra förnödenheter till barnfamiljer över hela Sverige. Giving Peoples vision är att inget barn i Sverige ska leva i utanförskap eller fattigdom.
Anonyma Narkomaner – Narcotics Anonymous (380)
Plats 380
NA är en ideell gemenskap eller förening av män och kvinnor för vilka droger blivit ett allvarligt problem. Vi är tillfrisknande beroende som möts regelbundet för att hjälpa varandra att förbli drogfria.
Det här är ett program med total avhållsamhet från alla droger. Det enda villkoret för medlemskap är en önskan att sluta använda. Vårt program är en uppsättning principer skrivna så enkelt att vi kan följa dem i vårt dagliga liv. Det viktigaste med dem är att de fungerar.
Vi kommer finnas tillgängliga för er som vill veta mer om vår förening under hela Frihamnsdagarna.
Vill ni veta mer om Anonyma Narkomaner utöver det vi kan erbjuda under Frihamnsdagarna hittar ni mer information på våran hemsida www.nasverige.org
Alternativt maila: Info@nasverige.org
Om du upplever att du har ett problem med droger så kan man ringa våran hjälptelefon, den är bemannad av medlemmar i Anonyma Narkomaner alla dagar.
Telefonnumret är i första hand till för de som söker hjälp att ta sig ur missbruk. 0771-13 80 00