Tillbaka
Demokrati och yttrandefrihet

Make Democracy Great Again – filmvisning och samtal

Frihamnsdagarna Kajskjul 105 Torsdag, 14:00–15:50
Lägg till i kalendern

Frihamnsdagarna har glädjen att bjuda in till filmvisning i Kajskjulet med efterföljande samtal. Dokumentärfilmen Make Democracy Great Again sätter fokus på en av vår tids viktigaste frågor: Kommer demokratin att överleva?

Efter filmen kan du som besökare ställa frågor till upphovsman Jan Scherman som är på plats på Frihamnsdagarna. Visningen är gratis. Kom i tid!

Bara 13 procent av världens befolkning lever i en demokrati och utvecklingen går bakåt. På global nivå är de senaste 30 årens demokratiska framsteg utraderade. Partier tappar medlemmar. Högerextrema rörelser är på frammarsch. I filmen ”MAKE DEMOCRACY GREAT AGAIN” vill journalisten och författaren JAN SCHERMAN visa att läget är kritiskt. Men han vill också inge hopp, en chans att vända utvecklingen.

I Kapstaden i Sydafrika får vi lära känna aktivisten LUCINDA EVANS som startat en rörelse för att stoppa våld mot kvinnor. SOAR ALI från Husby jobbar med en rad satsningar för att förbättra läget för förorten.

I USA träffar vi en helt ny organisation, Braver Angels, som lär ut metoder för att samtala med respekt för varandras olika åsikter och i England följer vi IMRAN AHMED och hans nystartade företag Center for countering Digital Hate, som dagligen avslöjar fejknews och hatkampanjer på nätet.

I filmen medverkar även förre centerledaren ANNIE LÖÖF och journalisten HELLE KLEIN, som numera är chef på Sigtunastiftelsen, där hon jobbar med att utveckla ett respektfullt och demokratiskt samtal.

Tillsammans kan vi vända utvecklingen och rädda demokratin.

 

Medverkande

Jan Scherman Foto: Karl Gabor
Mina Dennert Samtalsledare efter filmvisningen