Tillbaka
Demokrati & Politik · Omställning & Globala Frågor

Framtidens Take Away: Om konsten att njuta mat och dryck utan engångsartiklar

Forskningsprojektet RETAKE Greta Lördag, 15:00–15:40
Lägg till i kalendern

Vi är nog många som insett vidden av samhällets slit-och-släng kultur och inte minst det negativa med alla engångsartiklarnas som används och sedan återfinns i naturen. Nedskräpning är ett stort problem både i städer, skogar och hav. Bara inom Sverige används 2 miljarder engångsmuggar och lådor per år. Hela 40 procent av den globala plastproduktionen går till tillverkning av engångsförpackningar och de är tio-i-topp vanligaste skräpet i havet.

Men – lösningar är på väg! Som en del i den cirkulära omställningen kommer vi snart att mötas av system med återanvändbara artiklar som tallrikar, matlådor, glas och muggar. Senast den 1 januari 2024 måste restauranger, caféer och eventarrangörer erbjuda återanvändbara förpackningar som ingår i ett rotationssystem. Även om årsskiftet är nära finns det dock ännu många frågor att reda ut. Och berörda aktörerna ropar efter råd och tips – inte minst kring hur det cirkulära flödet skall lösas rent praktiskt.

Under denna programpunkt kommer projekt RETAKE att dela med sig av kunskap och erfarenheter kopplade till omställningen till engångsfritt. Vi kommer att berätta om erfarenheter från våra tester och tillsammans med experter från olika branscher belysa utvecklingen med dess utmaningar och möjligheter.

RETAKE är forskningsprojektet med målet att göra evenemang och besöksindustri engångsfritt.
Vi utvecklar, testar och vidareutvecklar ett rotationssystem med återanvändbar servis – ett system som vi testar vid tre piloter. Projektet leds av Stiftelsen Chalmers Industriteknik och utförs i ett nära samarbete mellan Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstads Universitet, Panter, Light My Fire, Samhall, Göteborg & Co, Got Event och Region Gotland. Projektet finansieras av Energimyndigheten, Vinnova och Formas genom det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

 

Här kan du lära dig mer om forskningsprojektet RETAKE:
www.resource-sip.se/projekt/komplett-system-for-att-ersatta-engangsprodukter-for-mat-och-dryck-vid-event

 

Vill du kontakta oss? Hör av dig till:
Klas Hedvall, Chalmers Industriteknik
klas.hedvall@chalmersindustriteknik.se
www.chalmersindustriteknik.se

Medverkande

Klas Hedvall Chalmers Industriteknik
Lars Witell Centrum för Tjänsteforskning vid Karlstad Universitet
Anna Lindvall Panter
Calill Odqvist Jagusch Light My Fire
Anna Karin Wollhag Kooperativet och The Hive Foodmarket
Carl-Johan Skogh Göteborgs Universitet HDK Valand