Industriell revolution eller klimatfiasko?
Med Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Västsverige är landets motor i energiomställningen. Här är tillväxten, år efter år, störst bland storstadsregionerna. Medan resten av Sverige tros fördubbla elanvändningen till 2045 kommer den tredubblas här. 10 år tidigare dessutom.
Detta är en stor utmaning – men det är också ett tecken på något mycket gott. Nämligen att i Göteborg och Västsverige finns industri- och samhällsaktörer som är på tå, är föregångare som satsar stort på framtiden.
Här ställer raffinaderierna om till produktion av förnybara bränslen, fordonsindustrin satsar på nya gjuterier och batteriproduktion, fastighetssektorn bygger vidare – men med 90 % lägre klimatpåverkan.
Medan Sverige spås lägst tillväxt i EU 2024 så blir det desto viktigare att dragloket Göteborg håller tempot uppe. För att nå hela vägen i mål måste nya affärsnyttor och omställning gå hand i hand, samtidigt som myndigheter och lagstiftningen skapar förutsättningar för detta.
Först ut är nationella samordnaren för Sveriges omställning – Svante Axelsson. Svante har haft detta förtroende under tre olika statsministrar; Löfvén, Andersson och Kristersson. På dessa år har få andra träffat och förhandlat med fler näringslivsledare än Svante. Han har sett vad som burit och vad som brustit, vilka regioner och företag som lyckas och varför de gör det medan andra inte lyfter. På seminariet delar Svante med sig till oss av sina viktigaste erfarenheter.
Ni möter också Hedvig Aspenberg, marknadschef på Göteborg Energi, som presenterar den allra senaste lägesbilden och prognoserna i energisystemet, och verktygen för att fortsätta driva omställningen i Göteborg.
Sist ut bjuder vi på en bred panel med Göteborg Energis VD Per-Anders Gustafsson, Svante Axelsson och några av Västsveriges främsta näringslivs- och industriparter på scen. Tema: Hur ska Göteborgsregionen förbli en ledande hållbarhetsregion i Europa?
Med så mycket som står på spel kommande tioårsperiod är misslyckande inget alternativ. Klimatet, jobben, välfärden, hänger på att vi lyckas. Men för att klara omställningen och energiförsörjningen måste vi göra det tillsammans.