Tillbaka
Demokrati & Politik

Så kan Du bli en supermedborgare! En bruksanvisning

European Citizens' Initiative Framtid Fredag, 13:20–13:40
Lägg till i kalendern

Den 10 december i år fyller den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna 75 år. Den består av 30 artiklar som utgör grundlagarna för vår samlevnad i världen. Artikel 21 tydliggör att varje människa har en grundläggande rättighet att påverka ”sitt lands styre“ direkt eller genom fritt valda ombud.

För att kunna göra detta krävs en hel låda av olika påverkansverktyg, någonting som har utvecklats på alla politiska nivåer – men ofta förblir okända. Sedan ett tiotal år tillbaka finns det europeiska medborgarinitiativ, som ger varje EU-medborgare en möjlighet att direkt påverka lagstiftningsprocess inom EU.

På Frihamnsdagarna kommer Bruno Kaufmann att presentera en bruksanvisning för hur du kan göra din röst hörd – både lokalt, regionalt, nationellt, internationellt och globalt.

Bruno Kaufmann jobbar sedan flera decennier med dessa frågor både som statsvetare, journalist och aktiv medborgare/förtroendevald – och har bland annat utvecklat DEMOKRATIPASS-verktyget på lokal, nationell, europeisk och global nivå.

 

Medverkande

Bruno Kaufmann Global Democracy Correspondent och ambassadör för det europeiska medborgarinitiativet Foto: Europeiska medborgarinitiativet