Tillbaka
Äldre · Barn och unga · Civilsamhälle och folkrörelse · Demokrati och yttrandefrihet · Invandring och integration · Mänskliga rättigheter · Politik · Social hållbarhet

Ensamma i krisen – Rapporten ”Social oro i eftersatta områden”

Svenska Röda Korset Tältscen Ingrid Fredag, 14:20–15:00
Lägg till i kalendern

Under frihamnsdagarna 2024 kommer Röda Korset lansera vår nya rapport Social Oro.

Många påverkas av gängrelaterade skjutningar och sprängningar – långt fler än de som drabbas direkt. Boende i områden som återkommande drabbas av våld är särskilt utsatta. Samtidigt kan vi se glapp i samhällets insatser och drabbade personer söker sällan stöd hos offentliga aktörer.

Hur mår de som drabbas återkommande av gängrelaterat våld? Och vilket stöd får de? Finns det glapp i samhällets stöd, och hur ska de i så fall överbryggas?

Här presenterar Svenska Röda Korset en ny rapport där vi har intervjuat boende i tio socioekonomiskt eftersatta områden över hela landet. Som komplement har vi också pratat med trettio externa experter, från forskare till kommunpolitiker, för att få deras bild av situationen.

Panelsamtalet kommer att lyfta sakfrågan nationellt, samtidigt som fokuset även läggs på två eftersatta områden i Göteborg, Bergsjön och Biskopsgården.

Samtalet hålls av två boende, 1 expert/forskare, 2 representanter från offentliga Sverige och två representanter från Röda Korset och Röda Korsets ungdomsförbund. 

Därefter kommer det bjudas på lätt förtäring i mingelområdet.

Körschema och namn på panellister kommer snart.

Medverkande

Miriam Rasho Verksamhetsutvecklare