Balettakademien bjuder på delar ur musikalen Silverhjärtats hemlighet, samt smakprov från ordinarie undervisning

Studerande från Balettakademien uppträder med sånger ur musikalen Silverhjärtats hemlighet, samt smakprov från den ordinarie undervisningen på Dans- och Musikalutbildningen.  Musikal, modern dans och körsång – framfört av framtidens artister.

Silverhjärtat kommer att spelas 22-25 september – på Kronhuset. Text och musik är skapat av göteborgsparet – Jenny och Martin Schaub.

Silverhjärtats hemlighet handlar om att få leva livet fullt ut och tar publiken med på en resa som flätar samman människoöden i Göteborg – då och nu.

Bakgrunden finns i utgrävningar i Nya Lödöse Kyrka i nuvarande Gamlestaden. År 1916 hittade arkeologer kvarlevorna av en ung kvinna med ett silverhjärta kring halsen, ett fynd som daterades till 1500-talet.

Vem hon var och varför hon bar medaljongen har gäckat vetenskapen sedan dess.

Än i dag har ingen avslöjat silverhjärtats hemlighet.

Livepodd Spännande möten: Gunnar Oesterreich möter dialogpolisen Johan Heed

Vem bestämmer vad som får göras på offentlig plats? Polisen, domstolarna eller politikerna? Och hur för man en dialog med uppretade demonstranter som helst vill kasta sten?

Hur skall vi definiera vad som är heligt och inte heligt? Är det värt att stå upp för vår demokrati och yttrandefrihet trots att det kostar skattepengar, terrorhotet ökar och svenska företag bojkottas? Eller skall vi förbjuda allt som kan provocera?

Välkommen till ett samtal om de här brännheta frågorna som dominerat nyhetsflödet under en längre tid.

Konst och inkludering – så jobbar vi.

Hur skapar vi förutsättningar för att alla ska kunna vara producenter av konst och kultur? Vem har ansvaret att bereda plats för konstnärer som själva inte kan ta det?

På den dagliga verksamheten Kulturlabbet i Biskopsgården arbetar 24 konstnärer. Här undersöker och utformar vi arbetsprocesser där personer med intellektuella funktionsnedsättningar kan jobba professionellt som konstnärer utifrån sina förutsättningar.

Historiskt höga hyreshöjningar – vad blir konsekvenserna?

Årets hyresförhandlingar har varit de tuffaste på 2000-talet och resulterat i historiskt höga hyreshöjningar och redan nu kommer varningar inför nästa år. Hur påverkar detta olika människors ekonomi? När hyresgäster förväntas ta ansvar för den ekonomiska krisen – vad blir konsekvenserna?

Göteborg – hela livet ut! Eller?

Göteborg fyller 400 år och firandet väcker tankar även om samtid och framtid. Befolkning och näringsliv växer i hela regionen. Behovet av fler bostäder är stort. Många menar att det byggs för lite och blir för dyrt. Tillgång till bostäder är avgörande för framtiden. Inte minst för studenter och unga som vill studera och stanna kvar i staden. Näringslivet ropar efter kompetens.

Hur ser det ut med bostäder? Vad händer med stadens attraktionskraft om människor inte har någonstans att bo? Kan man verkligen bo i Göteborg idag oavsett ålder? Och hur blir det framöver?

Medicinska innovationer – vinst eller börda för sjukvården?

Det blir allt svårare för vården att prioritera. Sverige har en åldrande befolkning med ökande vårdbehov i en tid där hälso- och sjukvården kämpar med underskott. Parallellt tar forskningen stora kliv och innovationerna inom läkemedel och medicinteknik erbjuder helt nya behandlingsmöjligheter. De kan vara en del av lösningen men väljs ofta bort på grund av den höga initiala prislappen, trots att de i längden skapar kostnadseffektiv sjukvård till nytta för många.

En annan nyckel för att framtidssäkra vården är att Sverige är ett attraktivt land för forskning och utveckling av läkemedel. Så hur går vi framåt? Hur kan läkemedelsbranschen, sjukvården och politiken tillsammans hitta lösningar?

Seminariet arrangeras av Lif – de forskande läkemedelsföretagen och deras regionala grupp i Västra Götalandsregionen, Lif Väst.

Studentbostäder – Göteborgs Väg till Årets Studentstad 2026?

Göteborg har en akut studentbostadsbrist! Varför är studentbostaden viktig för Göteborgs utveckling? Hur ska vi få fram fler studentbostäder? Dessa frågor diskuterar branschen tillsammans med politiker.

Modevisning, ”Born to Blossom”

Vi välkomnar dig att ta del av en modevisning som visar kläder/ kollektioner efter framtidens behov av hållbarhet i kombination med skönhet.
Vi har valt att kalla vår show för ”Born to Blossom” för att du ska få ta del av en unik story i kombination med visning av vår egen lilla kollektion samt utvalda kläder från vår secondhandbutik, DreamStore. Mycket färg o glädje utlovas.

En modevisning för vanliga människor av vanliga människor som vill blomma.

Hyresrätt, bostadsrätt – ungdomsrätt?

Det är inte lätt att göra rätt på dagens bostadsmarknad. Många unga vuxna har svårt att hitta ett eget boende. Trösklarna är höga oavsett om det gäller hyresrätt eller bostadsrätt.

I detta seminarium diskuterar vi situationen för unga på bostadsmarknaden och hur offentliga och privata aktörer kan medverka till att det byggs fler och bättre bostäder för unga genom innovativa och hållbara lösningar.

Hur tar vi tillvara på styrkan i Nordost?

Nordöstra Göteborg är ett område med mångfald, kreativitet och engagemang. Alltför ofta förs diskussionen med ensidigt fokus på problem och utan att de som sitter på lösningarna får vara med.

I detta seminarium undersöker vi hur styrkorna i Nordost kan tas tillvara. Aktiva i området sätter scenen för ett efterföljande samtal mellan kommunpolitiker om vad som behöver tillföras för att bygga social hållbarhet i utsatta områden och skapa rum för livet.