Frihamnsdagarna blir en hållbar matfest med spännande smaker

28 juni • 2024

– Maten på Frihamnsdagarna ska vara hållbar och innovativ på ett roligt festivalsätt.
Det säger Corina Akner, VD för VÄRT – Sustainable Food Lab, som har ansvaret för att se till att Frihamnsdagarna 2024 kommer att erbjuda spännande och goda smakupplevelser.

Under Frihamnsdagarna kommer det att finnas åtta foodtrucks på Bananpiren. Corina Akners ambition är att besökarna ska kunna köpa god och hållbar mat som inspirerar till nya matvanor.

– Det kommer att serveras burgare på mungbönor och musslor, mat med smaker från Västafrika och Spanien och mat gjord på sådant som vi har riktigt goda förutsättningar för att odla ekologiskt i Sverige. Ambitionen är att inte servera något rött kött, men det kommer att finnas MSC-certifierad fisk. Vi vill lyfta den hållbara sjömaten med tång och musslor, säger Corina Akner.

Corina Akner, VD för VÄRT – Sustainable Food Lab

En annan ambition är att det inte ska bli något svinn i produktionen av den mat som serveras.

– Jag hjälper till att designa menyerna. Det kommer att finnas ett tydligt hållbarhetsarbete i alla vagnar som säljer mat på Frihamnsdagarna. Det handlar om både ekologisk hållbarhet och kulturell hållbarhet, säger Corina Akner.

Hon talar engagerat och har stora förhoppningar om att maten ska vara en mycket viktig del av Frihamnsdagarna.

I sitt vanliga arbete med VÄRT har hon skapat en mötesplats för diskussioner om hållbarhet och mat.

– Att göra tråkiga saker coolt tycker jag är roligt, säger hon.

Dessa foodtrucks kommer att finnas på Frihamnsdagarna 2024

Oh Mungood

Oh Mungood skapar växtbaserade livsmedel av ekologiska mungbönor. Under Frihamnsdagarna serverar de fyllda somunbröd med sina kryddiga bits och färs.

Musselbaren

Musselbaren tillverkar mat av musslor som odlas runt Orust. Under Frihamnsdagarna kommer de att servera moule frites och musselburgare.

Babemba

Babemba tillagar mat med smaker från Västafrika. Under Frihamnsdagarna kommer de att serva grytor med ris och klassiska västafrikanska tillbehör.

Hasselsson

Hasselsson lagar fastfood från havet. Under Frihamnsdagarna kommer de att servera hemmagjord Fish and chips och andra färska råvaror från havet med massor av toppings.

Majornas matfabrik

Majornas matfabrik gör fastfood för finsmakaren med fokus på ekologi. Under Frihamnsdagarna kommer de att servera den spännande Frihamnsrullen.

Tapasfabriken

Tapasfabriken säljer mat med spanska smaker. Under Frihamnsdagarna kommer de att servera krispiga tacos med en grym vegofärs, härliga halloumiburgare och saftiga quesadillas.

Mat & Sånt

Mat & Sånt erbjuder asiatisk matkultur. Under Frihamnsdagarna kommer de att servera dumplings och riktigt färgglada poké bowls.

Re-burg Collective

Reburg har tagit fram fantastiska fermenterade svenska ekologiska quinoaburgare. Under årets Frihamnsdagarna blir det Sverigepremiär för dessa.