Göteborg får ett eget Almedalen: Frihamnsdagarna

14 april • 2021

Pressrelease: I år fyller Göteborg 400 år och rösträtten 100 år. Det ska firas stort med en ny arena för samhällsengagerade: Frihamnsdagarna. Inspiration har hämtats från Almedalen och Järvaveckorna. Nu bjuds företag, offentliga aktörer, politiker och föreningsliv in för att delta.

Tanken är att stärka demokratin genom att ge samhällsengagerade möjlighet att mötas och samtala, ge plats för ohörda röster, nya lösningar och samarbeten som svar på dagens samhällsproblem. Det ska vara gratis att besöka och öppet för allmänheten. Programmet ska bestå av seminarier, debatter, tal och workshopar. Men också en del kultur, mat, musik, dans och möjlighet att träffas. Satsning är långsiktig och inleds med en pilot redan i år. Den 3–4 september arrangeras Frihamnsdagarna för första gången i Frihamnen.

– En mötesplats likt Almedalen har efterfrågats länge i Göteborg. Nu är det många som längtar efter att ses och hitta nya lösningar och samarbeten som svar på de stora behov vi ser växer i samhället, säger David Björneloo, som tillsammans med Ali Tabrizi har tagit initiativ till Frihamnsdagarna.

Klyftorna ökar, segregationen leder till utanförskap, det finns en stor brist på tillit till samhällets institutioner och näthatet tystar många av demokratins väktare. Många röster förblir ohörda. Såväl i Göteborg som i hela landet.

– Vi ser att mycket mer behöver göras, fler behöver lägga örat mot marken, nya lösningar behövs. Vi har pratat med oerhört många beslutsfattare som har inflytande. Alla säger ungefär samma sak ”Bra idé, det här behöver Göteborg.”, säger Ali Tabrizi.

Ideella krafter

David Björneloo och Ali Tabrizi, som ligger bakom initiativet, kommer ur föreningsrörelsen och det bygger på ideella krafter. Ali Tabrizi har lång erfarenhet från att starta upp verksamheter, både i egen regi och som rådgivare i olika yrkesroller. Under parollen ”rikta skotten mot korgen” var Ali initiativtagare till Västra Hisingen Basket som bildades för åtta år för att ge barn och ungdomar i Biskopsgården möjlighet att spela basket. Ali är ny utvecklingschef på Bostadsbolaget.

David Björneloo är kommunikatör med lång erfarenhet av att arbeta med samhällsaktörer, dels i olika yrkesroller i offentlig förvaltning och dels som konsult och rådgivare. David är ungdomsledare i Azalea BK och var en av grundarna till kommunikationsbyråns Gullers Grupp etablering i Göteborg.

Näringsliv och offentliga aktörer bjuds in

– Om Sverige ska få en ny mötesplats för samhällsengagerade räcker det inte med eldsjälar. Det krävs att fler ansluter sig och är villiga att kliva in med resurser. Då blir det hållbart över tid, säger David Björneloo, som därför uppmanar såväl företag som offentliga aktörer, politiker och föreningsliv att ansluta sig till Frihamnsdagarna.

Arrangör är den samhällsnyttiga föreningen Village Impact Fund som uppstått ur föreningslivet i Göteborg. Förarbetet har utförts av medlemmarna.

– Näringslivet har en viktig roll att spela för demokratin. Inga företag mår bra av att det finns människor som står utanför. Därför ser vi också allt fler företag börja arbeta med social hållbarhet. För att utveckla det arbetet behöver fler vara inlyssnande, se nya lösningar och samarbeten. Därför ser vi gärna att aktörer i näringslivet engagerar sig här, säger Ali Tabrizi.

Längtan efter att träffas

Det är svårt att göra en sådan satsning under en pandemi, men för initiativtagarna känns det helt rätt.

– För det första finns det stora behov att fylla, för det andra en stor längtan efter att ses och för det tredje finns många starka aktörer som vill förändra och en stor efterfrågan på en mötesplats som liknar Almedalen i Göteborg, säger David Björneloo.

I år arrangeras det i Frihamnen. När Jubileumsparken är klar vill initiativtagarna flytta in dit istället.

– Vi arbetar för att det ska bli ett återkommande evenemang som på sikt får hela staden att bubbla av samtal och engagemang. Men eftersom vi inte vet hur pandemin utvecklar sig arbetar vi med två scenarier. Det ena är helt öppet för göteborgare att besöka och delta. Det är det vi vill. Om det inte är möjligt kommer vi att upprätta separata scener med tydligt avstånd så seminarier och tal kan streamas och på så sätt tillgängliggöras, säger Ali Tabrizi.

Tre teman

Väl på plats är det upp till deltagarna vad de vill prata om. Men första året har Frihamnsdagarna tre teman: framtid, demokrati och hållbarhet. På en av scenerna erbjuds talartid till alla riksdagspartier samt de partier i Göteborgs kommunfullmäktige som saknar representation på nationell nivå. På speakers corner kan de besökare som vill också kunna sätta upp sig för själva hålla ett tal. Beroende på vad restriktionerna tillåter i september kommer en yta med foodtrucks och musik att öppnas upp.

Ett krav är att stå bakom hörnstenarna kring demokrati, alla människors lika rätt och värde samt viljan att bidra till samtal. Besökare och publik ska ha möjlighet att ställa frågor eller delta i samtalet.


Presskommunikatör
Helena Munther
h@munther.se, 073-380 25 21

Arrangörer

David Björneloo
david@frihamnsdagarna.se, 076-338 73 60

Ali Tabrizi
ali@frihamnsdagarna.se, 070-310 33 04

Pressbilder
Ladda hem pressbilder (.zip)