Möt vinnare på Frihamnsdagarna

7 augusti • 2023

Det blir flera prisutdelningar på Frihamnsdagarna fredag 1 september. Social Venture Network Sweden delar ut 2022 års Giraffpris. Senare samma dag delas utmärkelsen Nyttigaste Affären ut av HSB Göteborg och Coompanion. Sist men inte minst vankas prisceremoni för konsttävlingen Art@Climate – där arrangören Sätt färg på Göteborg fått in bidrag från hela 54 länder.

Giraffpriset

Giraffpriset ges till en person eller företag/organisation som stuckit ut halsen, gjort något extra modigt, som trott så starkt på något att man varit villig till ett stort risktagande, ha brutit igenom motstånd och som har motiverats av att göra något gott för människor och för jorden – inom områdena miljö, CSR eller etik och där ha åstadkommit goda resultat. I år delas priset passande nog ut på tältscen Greta. Det allra första Giraffpriset gick nämligen till Greta Thunberg tillsammans med Fridays for Future.

På Frihamnsdagarna blir det dubbel fest då SVN Sweden förutom att hylla 2022 års pristagare även kommer att fira ett försenat 10-årsjubileum. Detta på grund av pandemin som precis som Göteborgs 400-årsjubileum blivit två år försenat. Flera tidigare giraffpristagare är på plats och prisutdelare är framgångsrika Miljonbemanning som förra året mottog priset för sitt arbete med att söka och finna talanger i Sveriges miljonprogramsområden.

Vill du nominera ett företag, en organisation eller person som du tycker har stuckit ut halsen? Sista dag för nominering är 15 augusti. Läs mer om Giraffpriset och nominera här.

Varmt välkommen till prisutdelningen av Giraffpriset på tältscen Greta den 1 september kl. 10.00

Greta Thunberg och Fridays for Future -tidigare vinnare av Giraffpriset

Nyttigaste Affären

Det som belönas är ett affärssamarbete, så vinnarna är alltid minst två. Åtminstone en av aktörerna ska drivas demokratiskt, med samhällsnytta som drivkraft. Vinnarna ska ha en affärsrelation som ger ett mervärde – det kanske till exempel är klimatsmart eller skapar jobb åt personer långt från arbetsmarknaden.

Nyttigaste Affären delas ut varje år av HSB Göteborg och Coompanion. De senaste vinnarna var det sociala företaget Fabrikörerna som genom sitt samarbete med Bokmässan skapar både miljömässig och social hållbarhet.

Vilka ska vinna årets pris? Ta chansen att nominera företag som skapat samhällsnytta genom att göra affärer med varandra.

Årets vinnare av Nyttigaste Affären presenteras på tältscen Jan, fredag 1 september kl 12.20

Konsttävlingen Art@Climate

Art@Climate är Sätt färg på Göteborgs internationella konsttävling med klimattema. Med över 300 bidrag från 54 länder runt om i världen har tävlingen fått mycket uppmärksamhet.

Med Art@Climate2030 är målet att bidra till att bekämpa den globala uppvärmningen. Under prisceremonin kommer de 10 bidrag med flest röster presenteras. Vinnarna får €1,000 och god internationell publicitet. Utöver priset är ambitionen att kunna måla upp de 10 vinnande konstverken som muralmålningar runtom Europa.

Prisceremoni för konsttävlingen Art@Climate, fredag 1 september kl 15 i paviljong Framtid