Programmet på Frihamnsdagarna är släppt

15 juli • 2021

Diskutera fake news med forskare? Vad krävs för att lösa ungdomsarbetslösheten? Hur ska Göteborgs talanger våga satsa på sina drömmar? Programmet är nu släppt med 100 programpunkter. Det finns många spännande teman på Frihamnsdagarna, Sveriges nya arena för samtal, som för första gången hålls i Göteborg 3-4 september.

Mer spännande innehåll är på gång. Det har varit kort om tid att planera den nya arenan, så alla programpunkter är inte klara ännu. Men redan nu har många offentliga aktörer, politiker och näringsliv och föreningsliv satt upp seminarier. På sikt ska Frihamnsdagarna bli ungefär som i Almedalen eller Järvaveckorna.

– Vi är oerhört stolta över programmet. Vi skapar mötesplatsen och sen är det upp till arrangörerna att fylla den med innehåll. Intresset har varit stort och nu har vi ett spännande program som vi tror kommer locka många besökare, säger David Björneloo, en av initiativtagarna till Frihamnsdagarna.

Det ska vara gratis att besöka och öppet för allmänheten. Programmet ska bestå av seminarier, debatter, tal och workshopar. Men också en del kultur, mat, musik, dans och möjlighet att träffas. Beroende på vad restriktionerna tillåter i september kommer en yta med foodtrucks och musik att öppnas upp. Scenframträdanden kommer att streamas så att det går att följa hemifrån digitalt.

– De politiska partierna får varsin talartid på scenen. Det blir ett viktigt inslag som förhoppningsvis blir början på en tradition som saknats i Göteborg, säger David Björneloo.

Platsen blir Frihamnen på Bananpiren, en plats där Frihamnsdagarna ska kunna hållas under många år framöver. Olika scenarier har planerats baserat på restriktionerna.

– Tanken är att stärka demokratin genom att ge plats för ohörda röster och samarbeten som kan bidra till att lösa dagens samhällsproblem. Vi vill ge samhällsengagerade en möjlighet att mötas, säger David Björneloo.

Första året har Frihamnsdagarna tre teman: framtid, demokrati och hållbarhet. Ett krav är att stå bakom hörnstenarna kring demokrati, alla människors lika rätt och värde samt viljan att bidra till samtal. Besökare och publik ska ha möjlighet att ställa frågor eller delta i samtalet.

Hittills har Göteborgs Stad (nämnden för konsument- och medborgarservice), Göteborgs universitet, Svenskt Näringsliv, Göteborgs-Posten, Västtrafik, Riksbyggen, Skanska, Serneke, Finsam Göteborg, Göteborg Energi, White arkitekter, CSR Västsverige, Templar event agency, Göteborg & co valt att bli partners och stötta Frihamnsdagarna.