En del av finalhelgen på Göteborgs jubileumsfirande

15 juli • 2023

Du kanske besökte Frihamnen på jubileumsfestivalen i början av juni? Varmt välkommen tillbaka 31 augusti till 2 september då Frihamnsdagarna blir en del av finalhelgen på Göteborgs 400-årsjubileum.

Jubileumsfirande i Frihamnen. Foto: Happy Visuals/Göteborg & Co.


Fem programpunkter kopplat till Göteborg 400 år

Göteborgs 400-årsjubileum har formats i en öppen process sedan 2009. Välkommen till ”Ungt inflytande för framtidstro” – ett samtal som lyfter vikten av inkludering av unga och deras perspektiv för att bygga en hållbar stad för framtiden. Power to the Youth har lämnat viktiga avtryck i Göteborgs 400-årsjubileum. Torsdag 31/8 kl 14:20–15:00.

Platzers VD Johanna Hult Rentsch blickar framåt. Är det viktigt att det vi skapar idag finns kvar till Göteborgs 500-årsjubileum? Hur skapar vi mötesplatser för Göteborg idag och i framtiden? Fredag 1/9 kl 09:20–10:00.

Jubileumsprojektet Demokratisatsning med ungt inflytande anordnar ett seminarium om ungas förebilder och vem som faktiskt får ta plats i samhällsbygget. Välkommen till Bilder av varandra, ett samtal om förebilder med bland andra skådespelarna Granit Rushiti och Dominic Andersson Bajraktati. Fredag 1/9 kl 12:20–13:00.

Vad betyder ett jubileum för en stad? Vilka hårda och mjuka avtryck har vi tillsammans åstadkommit? Göteborg 400 år – från vision till verklighet är ett samtal med bland andra Therese Brusberg, Chef Göteborgs 400-årsjubileum och Erica Svantesson, VD Friends of Gothenburg Innovation. Fredag 1/9 kl 15:20–16:00. 

Frihamnsdagarna bjuder in författaren Kristian Wedel som visar historiska fotografier och berättar en halsbrytande, rörande och rolig stadshistoria. Så här har du aldrig sett Göteborg förut! Välkommen till Göteborg 400 – stadens historia i bilder. Lördag 2/9, 13:00–13:40.

Det här händer i övrigt under Finalhelgen
Sedan firandet inleddes i Frihamnen i början av juni har ett pärlband av arrangemang ägt rum i Göteborg. I Frihamnen hittar du Omställningslabbet och Jubileumsbadet samt Prototyp Göteborg – med staden som utställning. Allt avrundas den 31 augusti till 3 september, då firandet bjuder på fyra dagar med stora evenemang. Utöver Frihamnsdagarna arrangeras Ö-festen på Ringön, en jubileumsparadGöteborgsvarvet Marathon och Göteborgs Kulturkalas.