Krönika: Vill du ha det som i Sovjet?

19 juni • 2023

Fredrik Borre är volontär och ingår i Frihamnsdagarnas redaktion. Fredrik har satt sig in i årets scenprogram och konstaterar att bostäder är återkommande tema i år. Texten nedan är en krönika och skribentens egna ord.

Min mamma berättade för mig när jag var ung om ett fjärran land där man kunde få vänta i över 10 år på att få en bil.

Hon berättade om detta land från en svunnen tid där man beställde och betalade för en bil som inte ens fanns när man betalade. Man visste inte ens om bilen någonsin skulle bli levererad.

Om den ens skulle komma så kanske man inte bodde på samma ställe eller var vid samma stadie av livet. Det var inte ens säkert att man längre hade behov för bilen när den väl anlände. Kanske hade man redan löst det behovet och situationen när det väl var dags. Mycket hinner ju hända på 10 år.

Om man väl hade turen att få bilen så var den knappt körbar, stank av avgaser och var livsfarlig att köra. Detta galna land som jag hörde berättas om hette då Sovjetunionen och jag tänkte att så där vill jag aldrig ha det. Det väckte många tankar och funderingar i mig och man kunde skratta gott åt det märkliga fjärran land som också försvann under min barndom. För hur kunde man ha ett så galet system och vänta så pass länge på något så världsligt och självklart som en bil?

I vårt växande, tätortscentrerade samhälle flockas vi i och runt storstäderna. Där finns jobben, kulturen och lockelsen. Det som däremot inte finns i tillräckligt stor omfattning är bostäderna. I centrala Göteborg är bostadsköerna enligt Boplats hemsida (uppdaterad 2023), över 10 år långa. I kransorterna är köerna nere på 6-7 år.

Vem bor ens så länge i en bostad? Om man söker jobb här så kan man alltså få vänta 6 nyårsaftnar, hinna slutföra 2 kandidatprogram, se sitt barn födas ta sina första steg och påbörja förskoleklass innan man kan börja hoppas på en boplats.

När jag tänker de tankarna inser jag att det galna land jag hörde talats om, kommit att bli samma land som jag växt upp i. Skillnaden är att behovet av bil ofta kan kompenseras av andra färdmedel, medan något så värdsligt och självklart som ett boende däremot är svårt och inhumant att klara sig utan? För inte vill jag ha det som i Sovjet. 

Funderar du på hur du ska få en boplats eller hur de politiska partierna vill lösa bostadskrisen? Kommer framtidens lägenheter att vara handikappanpassade? Måste min lägenhet ombildas till en bostadsrätt om jag inte vill? Får hyresvärden höja hyran så mycket hen vill? Får jag hyra ut min lägenhet i tredjehand? 

Besök Frihamnsdagarna och fråga dina politiker, lyssna på seminarier kring dessa frågor och se hur du kan engagera dig för allas rätt till bostad. Några tips som berör Bostadsmarknaden i årets program:

Torsdag 31 augusti kl 12:20-13:00
Min väg till arbete och bostad
Arrangör: Göteborgs Stadsmission
Ebbe (tältscen)

Fredag 1 september kl 12:20–13:00
Historiskt höga hyreshöjningar – vad blir konsekvenserna?
Arrangör: Hyresgästföreningen
Fadime (paviljong)

Lördag 2 september kl 12:20–13:00
Studentbostadens betydelse för Göteborg
Arrangör: Göteborgs Förenade Studentkårer
Fadime (paviljong)


Vill du också engagera dig och ingå i Frihamnsdagarnas redaktion? Filma, ta kort eller skriva texter?
Välkommen in med din anmälan.